Kako uštedjeti na struji - globalne tehnike optimizacije i tajne za svaki dan

Put do financijske solventnosti počinje sitnicama, uče oni koji su upravo tu solventnost postigli. Postoje legende o naizgled znatiželjnim navikama pojedinih bogataša: Henry Ford se odijevao samo u najskromnijim trgovinama, osnivač svjetski poznatog lanca trgovina, koji je cijeli život putovao javnim prijevozom s umirovljeničkom propusnicom, stvorio je svoje navike koncept tvrtke. Možda je pronalaženje ideje o tome kako uštedjeti na struji ili općenito načina uštede na računima za režije doista prvi korak u pronalaženju tajne bogaćenja? U svakom slučaju, ove jednostavne tajne pomoći će uštedjeti do trećine obiteljskog proračuna.

Globalna optimizacija životnog prostora radi uštede energije

Kada planirate uštedjeti na struji, možete unaprijed organizirati svoj dom i život na način da napustite nepotrebne i neprincipijelne troškove. Za one koji su već nabavili brojila i napravili velike popravke, ovi savjeti vjerojatno neće biti relevantni. Ali ako je kupnja stana samo planirana, a budući vlasnik ima izbor, neki se bodovi mogu izračunati unaprijed.

Položaj stana i prozora

Ništa vam ne dopušta toliko uštede na struji kao obilje prirodne svjetlosti i topline. Takve uvjete pružaju prozori i balkoni s pogledom na sunčanu stranu. Zato su stanovi "na jugu" na tržištu nekretnina cijenjeni nešto skuplje. Ali ti će se troškovi isplatiti s kamatama: mogućnost uključivanja umjetne rasvjete čak i pola sata kasnije daje, kako je lako izračunati, smanjenje troškova do 2%. S obzirom da se takva soba brže zagrijava, a sobnim biljkama i akvarijima potrebno je manje dodatnog osvjetljenja, ovu brojku možete sigurno povećati na 5%.

Visina odabranog objekta također je važna: prvi katovi uskih ulica zatvoreni su susjednim kućama. Pri zalasku i izlasku sunca, kada su gornji katovi još uvijek savršeno osvijetljeni, već je mrak na prvim razinama i u soklu. Stoga, ako ne želite trošiti novac na luster uključen gotovo 24 sata i uštedjeti struju, ima smisla razmotriti srednje katove, koji su također ugodniji za život.

Ako govorimo o tehnikama uštede topline, preporuča se napustiti kutne stanove i sobe iznad lukova.

Vlasnici potkrovlja i nadgradnje morat će preplatiti grijače. Vanjski ulazi, u pravilu, također su više ventilirani, odnosno potrebno im je dodatno grijanje.

Dekoracija prozora i balkona

Ako je promjena samog stana zbog želje da se smanji broj u plaćanju glupost, onda je sasvim moguće uzeti u obzir faktor uštede energije prilikom popravka. Prije svega, to se odnosi na uređenje prozora i balkona. A u ovom pitanju ekonomija je medalja s dvije strane. Kupnja jeftinog i nekvalitetnog prozora s dvostrukim staklom rezultirat će potrebom za korištenjem grijača tijekom cijelog hladnog razdoblja. Okviri moraju biti višekomorni, staklo - debelo. Ali smanjenje prijenosa svjetlosti će igrati protiv - prirodno svjetlo je potrebno kako bi se rjeđe koristili umjetni izvori. Sukladno tome, okviri trebaju biti što uži, a staklo pokrivati maksimalno. San su panoramski prozori, ako raspored i površina prostorije dopuštaju takvu arhitektonsku profinjenost.

ušteda novca na struji

I balkon, i lođa, i sama soba, ako nije dovoljno izolirana, moraju biti pažljivo izolirani. Trošak kupnje rolne pjene ili mineralne vune isplatit će se već u prvoj hladnoj zimi.

Odmah treba napomenuti da problem nije ograničen na prisutnost širokih prozora, već im je potrebno pružiti funkcionalnost. Prilikom odabira okvira morate se usredotočiti na model koji će vam pomoći da brzo osvježite i prozračite prostoriju, ali je ne učinite hladnom. Prilikom odabira zavjesa ili roleta prednost imaju garniture s mogućnošću djelomičnog i nepotpunog zamračenja. Ovo je ili lagani til koji prekriva pogled i guste tapiserije ili rasklapajuća japanska platna. Tako možete stvoriti intimnu atmosferu ne uključivanjem svijećnjaka, već djelomično prekrivanjem otvora.

Dekoracija sobe

Preuređenje, začudo, izravno utječe na uspjeh provedbe ideje za uštedu na potrebnim resursima. Lampe ćete morati rjeđe koristiti ako su za zidove odabrane svijetle boje. Tapecirani namještaj stvara osjećaj topline i udobnosti, dok će čelične i plave nijanse podsvjesno izazvati osjećaj hladnoće. Bacanje dekice preko stolice, koja je također spektakularan dodatak, minimalizira želju za paljenjem grijalice.

Najtopliji tonovi - karamela, "kava s mlijekom", vanilija čak i zvučno zagrijavanje. Uređenje sobe u takvim bojama, od zidova do tekstila, doista će smanjiti opterećenje svjetlosnih i toplinskih uređaja.

Trikovi za uštedu na struji

Ako kardinalna reorganizacija domaćeg gnijezda još uvijek zahtijeva vrijeme i trud, tada se pojedinačne tehnike koje vam omogućuju uštedu na struji mogu odmah primijeniti. A ako zbrojite sve ove tajne, ušteda na struji može biti još 5-7%:

 1. LED i LED lampe stvarno smanjuju brzinu rotacije brojača. Osim toga, morat će se mijenjati mnogo rjeđe od žarulja sa žarnom niti.
 2. Senzori pokreta i prigušivači koji polako nestaju praktičan su način da ne koristite svjetlo tamo gdje nije potrebno. Neće vam dopustiti da zaboravite i ostavite upaljenu žarulju.
 3. Ugradnja reflektora u ključna područja stanovanja i zoniranja omogućuje vam da ne palite svjetlo u cijeloj sobi ako je potrebno, na primjer, iznad stolica. Stolne svjetiljke, svjetiljke i podne svjetiljke ukrasit će sobu i omogućiti da luster s više staza ne spali nepotrebno.
 4. Za luster koji ima nekoliko svjetiljki ili razina, morate se razgranati u nekoliko ključeva. Tako možete uključiti samo dio uređaja ako nema potrebe za jakim osvjetljenjem.
 5. Svi rabljeni električni uređaji moraju proći najstrožu kontrolu čak i prilikom kupnje. Klasa energetski učinkovitih uređaja označena je kao A, AA, AAA. Mala naknada koju takva oprema dobije od proizvođača isplati se već u prvoj godini korištenja.
 6. Od starih električnih uređaja, posebno kuhala za vodu i grijača, kao i cijevne televizore i glačala, općenito biste trebali odbiti. Ovi uređaji doslovno troše električnu energiju. Novi modeli izrađeni prema inovativnom dizajnu puno su pametniji i energetski učinkovitiji. Oni štede energiju, a zadovoljstvo njihovog korištenja može se donijeti i na dobit.
 7. Zasloni koji reflektiraju toplinu, koje možete i sami izraditi od folije i kartona, ozbiljno povećavaju učinkovitost radijatora i svih grijača. Postavljanje takve platine iza opreme omogućit će joj da se rjeđe uključuje.
 8. Modeli s djelomičnim opterećenjem (perilice), s autonomnim radom pojedinih segmenata (hladnjak i zamrzivač), načini mirovanja za računala i prijenosna računala štede novac ako vlasnik pravilno koristi ove funkcije.
 9. Nije dovoljno kupiti dobar uređaj, potrebno ga je pravilno koristiti. Grijanje u praznom hodu i držanje uređaja "spremnim" najdrskiji su lopovi. Satovi na perilici rublja, mikrovalnoj pećnici, štednjaku, pa čak i hladnjaku teško da su neophodni. A ako se hladnjak ne može isključiti, onda "perilica" i aparat za kavu iskreno "vise" na utičnici uzalud. Isključivanje svih uređaja prije izlaska je dobra praksa, ali dugotrajna. Izlaz - posebni priključci sa zajedničkim gumbom za isključivanje iz mreže. Upravo njemu treba povjeriti dužnost isključivanja cjelokupne kuhinjske električne arhitekture.
 10. Odvojeno, vrijedi spomenuti hladnjak, kao glavnog potrošača električne energije u kuhinji. O odsutnosti potrebe za kupnjom ogromnog ormara za 2-članu obitelj pisalo je više puta. To će također smanjiti vjerojatnost izbacivanja proizvoda koji su izgubljeni na policama. No mjesto hladnjaka također štedi električnu energiju: ako ga odmaknete od baterije, potrošnja će se smanjiti za gotovo 10%. Navika ne stavljanja vruće hrane u hladnjak daje istu uštedu. Zimi će se balkon savršeno nositi s funkcijama hlađenja.

Jedan od najučinkovitijih načina uštede električne energije je ugradnja dvotarifnog brojila. Zajedno s funkcijama odgođenog starta, ovaj uređaj će pojesti 2 puta manje novca za iste operacije. Perilice i perilice posuđa, kruhomati i multicookers mogu raditi noću. Razdoblje isplativog rada je od 23: 00 do 07: 00 ujutro.

Oni koji u stanu koriste električni štednjak umjesto plinskog, trebaju dodatno pojasniti imaju li pravo na povlastice za potrošnju električne energije. Siromašni i socijalno nezaštićeni građani trebali bi ista pitanja postaviti službama socijalne zaštite. Prema statistikama, svaki 4. korisnik nije svjestan svojih prava.

Gdje novčić štedi rublju - štedimo struju

Mnogi ljudi su skeptični prema savjetima za uštedu energije. Pljuštaju prigovori na izračun salda da sve te tehnike na kraju daju malo, što je za većinu građana potpuno nekritično. Na prijedloge za izvlačenje punjača iz telefona, publika odgovara smijehom. Ali takvi su izračuni provedeni u malom stanu sa samo dva stanara. Lako je izračunati da svaki od članova kućanstva povećava potrošnju za najmanje 30%. U obiteljskom proračunu to je već ozbiljna brojka. Ali zbog nje je vrijedno preispitati svoje navike, pogotovo jer mnoge od njih ne zahtijevaju poseban rad.

 • Kad odete, ugasite svjetla, plakati iz sovjetskog doba vape. Ovaj se savjet još uvijek smatra najrelevantnijim za uštedu električne energije.
 • Začepljena oprema, kotlovi za vodu i usisavači koji nisu očišćeni gube učinkovitost, što rezultira duljim vijekom trajanja. Pravovremeno održavanje će smanjiti ove troškove.
 • Potrebno je generalno čišćenje opreme, prozora i rasvjetnih tijela. Prljava abažura slabo propušta svjetlost i prisiljava vas na uključivanje dodatnih izvora svjetlosti.
 • Uštede se mogu pronaći u procesu korištenja svakog uređaja. Posteljina se glača mnogo puta brže ako je prethodno navlažena. Proces namakanja skraćuje vrijeme ponovnog pranja. Maksimalna brzina i vrenje pri pranju za većinu predmeta nisu potrebni.
 • Završno kuhanje jela može se izvesti na preostaloj toplini sa štednjaka, nakon što ste ga već isključili.
 • Mali aparat za kavu za 1 šalicu omogućit će vam da ne prokuhate pola čajnika za jednu večeru. Načelo što je potrebno i dovoljno je važna komponenta ekonomije.

Psiholozi kažu da se sve navike formiraju za 21 dan. Ako se brinete o sebi samo 3 tjedna, slijedeći ove jednostavne trikove, možete si osigurati mali bonus svaki mjesec uštedom struje.