Kako uštedjeti struju

štedne žarulje

Nažalost, nitko ne može postići uštedu energije samo pritiskom na tipku ili prekidač. Naravno, možete potpuno isključiti opskrbu električnom energijom, ali koliko dugo će osoba živjeti u stanu bez struje? Malo je vjerojatno da će to ikome odgovarati, pa je pitanje kako uštedjeti električnu energiju kod kuće za mnoge zabrinjavajuće.

Plaćanje računa za struju jedna je od najskupljih stavki u obiteljskom proračunu. Međutim, korijeni ovog problema ne leže toliko u stalno rastućim tarifama, koliko u nama samima.

Netko drugi živi na stari način, ne razmišljajući baš o štednji, ali ne zaboravljajući, povremeno, kao primjer navesti vremena gotovo razvijenog socijalizma, kada je jedan kWh kod nas koštao četiri kopejke. A netko jednostavno ne opterećuje svoj mozak ovim problemom, ali redovito jednom mjesečno dođe u divlji užas kada vidi "presuda" napisanu u plaćanju.

Kako minimizirati troškove električne energije? Razmotrite dokazane i najučinkovitije metode.

Navika štednje

Ovo je možda najučinkovitiji način izbjegavanja neoprostivih troškova energije, a značajno će smanjiti i troškove plaćanja računa.

Ostavljate li punjač u utičnici nekoliko dana do samog trenutka kada baterija mobitela koja je istrošila svoj resurs podsjeti na njegovo postojanje? Koliko često zaboravite na postojanje televizora, koji ostaje uključen dok ste zauzeti u kuhinji ili kupanju? Gasite li uvijek svjetlo iza sebe, ili iznenada ujutro saznate da je lampica za WC upaljena cijelu noć?

Ali nije tako teško ne samo malo tišiti televizor, već ga potpuno isključiti dok razgovarate telefonom, ili ponekad uživati u tišini dok čistite stan bez plesanja uz raspucani glazbeni centar!

Ovo su samo neki primjeri. Ali ako se takve situacije sustavno ponavljaju, onda će i one biti dovoljne da dobijete iscrpan odgovor na pitanje zašto morate toliko plaćati struju.

Štedne LED i fluorescentne svjetiljke

LED svjetiljke, one su također LED izvori svjetlosti. Stječe se osjećaj da se ova klasa uređaja pojavila ozbiljno i dugo. Njihova glavna prednost leži u činjenici da ovi uređaji pokazuju neviđeni ekonomski učinak. Ali prije svega.

Nisu jeftine. Razdoblje povrata jedne takve žarulje je u prosjeku godinu i pol. Impresivan je njezin vijek trajanja, koji iznosi 12 godina, te vrlo niska potrošnja energije u odnosu na žarulju sa žarnom niti. Tako će prvih godinu i pol dana takva žarulja u stanu sama od sebe raditi. No, sljedećih desetak godina morat ćete plaćati samo struju koju troši LED lampa. A to je nekoliko puta manje nego što "jede" bilo koja žarulja sa žarnom niti. Ima tu o čemu razmišljati!

LED svjetiljke pružaju nevjerojatne uštede energije, ali u budućnosti. Odlučite li odmah sada početi štedjeti, idite u bilo koju trgovinu električnim proizvodima. Tamo će vam biti ponuđeno puno opcija za štedne žarulje. Obratite pažnju na fluorescentne svjetiljke. Dolaze u raznim oblicima i veličinama. Odaberite uređaje koji odgovaraju vašoj potrošnji energije. U odnosu na LED svjetiljke, one su puno jeftinije, ali mogu i značajno smanjiti potrošnju energije.

čiste žarulje

Prašina koja se taloži na žaruljama može "pojesti" do 20% svjetlosnog toka. Obično prva pomisao koja vam padne na pamet kada vidite prigušene žarulje je zamijeniti ih novim, snažnijim izvorima svjetlosti.

Takva odluka ne sjaji racionalnošću. Za dodatne "vatove" morate platiti. Ali za brisanje žarulja od prašine vlastitim rukama, nitko vam neće uzeti novac. Iako se ne možete riješiti nekih žarulja. Istodobno, morat ćete temeljito obrisati stropne svjetiljke. Ali kakva ušteda! Sada ćete platiti barem 20% manje za rasvjetu svog doma!

Ispravan rad kućanskih aparata

Dobra pomoć za uštedu električne energije bit će priručnik s uputama za kućanski aparat proizvođača. Uvijek su naznačeni optimalni načini rada opreme uz temeljito proučavanje pitanja uštede električne energije.

Tako je, na primjer, vrlo važna točka u radu perilice ispravan izbor programa pranja. U suprotnom će se nepotrebno izgubiti do 30% električne energije. Također, razlozi za neučinkovit, s gledišta uštede energije, rad perilice rublja su njezino prekomjerno ili, obrnuto, nedovoljno punjenje. U tom slučaju gubici mogu doseći 15% ili više.

Korištenje posuđa koje ne odgovara veličini plamenika električnog štednjaka pridonosi gubitku do 10% električne energije. Stoga, kako biste izbjegli nepotrebne troškove električne energije, odaberite tave i lonce čiji je promjer dna jednak ili malo veći od dimenzija plamenika.

Neke sitne probleme vezane uz rad vaših kućanskih aparata možete riješiti sami. Ako primijetite bilo kakva odstupanja u radu hladnjaka, provjerite odgovara li širina razmaka između njegove stražnje i kuhinjske stijenke vrijednosti navedenoj u uputama. Ako nije, ispravite udaljenost. Osim toga, ne zaboravite ukloniti prašinu iz izmjenjivača topline hladnjaka i sustavno ga odmrznuti.

Pokušajte u početku postaviti hladnjak tako da ne bude u blizini radijatora, grijača i da nije izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti. Također, hladnjak stvarno "ne voli" kada se u njega stavljaju lonci i druge posude za hranu koje se nisu imale vremena ohladiti na sobnu temperaturu. Takvo "nasilje" tjera hladnjak da radi intenzivnije i, sukladno tome, troši više električne energije. Osim toga, obilno isparavanje iz tople hrane doprinosi intenzivnom stvaranju leda.

Možda vam se više ne sviđa način na koji vaše kuhalo za vodu radi. Provjerite ima li kamenca. Ako je prisutan, uklonite ga. Naslage minerala na unutarnjim stijenkama uređaja ne samo da usporavaju proces zagrijavanja vode, već i povećavaju potrošnju energije.

I nemojte zanemariti novitete na području kućanskih aparata. Nemojte si uskratiti kupnju termalnog lonca. Ovaj nevjerojatan hibrid električnog kuhala za vodu i termosice nevjerojatno je ekonomičan, jer vam omogućuje održavanje temperature vode u rasponu od 60-95 ° C dugo vremena bez potrošnje električne energije.

U svakom slučaju, prilikom kupnje električnog uređaja prije svega odlučite kojem razredu energetske učinkovitosti pripada. Najekonomičniji uređaji popraćeni su naljepnicom sa slovnom oznakom A, A +, A ++, A +++.

Stanje čekanja nije jamstvo uštede

U nekim vrstama kućanskih aparata, kao što su računala, televizori, stereo uređaji, predviđen je "standby" način rada. Ali to ne znači da tehnologija prestaje funkcionirati. I dalje radi, bez prestanka trošenja električne energije, međutim, u manje intenzivnom načinu rada.

Ako se to prakticira danima, tjednima, mjesecima, o kakvoj uštedi onda možemo govoriti u ovom slučaju? Potpuno jamstvo da vaša oprema ne troši struju je samo utikač izvađen iz utičnice.

Zamjena ožičenja

Stare električne žice mogu uzrokovati značajan gubitak struje. Stoga će se njegova zamjena tijekom vremena ne samo opravdati, već će i značajno uštedjeti na računima za struju.

Stare žice prekrivene oksidnim filmom i zahvaćene elektrokemijskom korozijom, "uvijanjem", opuštenim i oksidiranim kontaktima u utičnicama i držačima svjetiljki - sve povećavaju otpornost ožičenja i uzrokuju nepotrebne gubitke električne energije.

Također je vrijedno obratiti pozornost na korištene produžne kabele, T-e, štitnike od prenapona i druge električne uređaje. Dobro provjerite njihovo stanje i smanjite njihov broj ako je moguće.

Svijetli zidovi, čisti prozori, rolete umjesto zavjesa

Kritički pristupite procjeni prostora u vašem domu. Jesu li dovoljno lagani? Obratite pažnju na to koliko su vaši prozori čisti i postoje li prepreke dnevnom svjetlu u vidu zavjesa i zavjesa koje zamračuju prostoriju. Možda ćete morati nešto promijeniti.

Dobar način za uštedu električne energije je ispuniti životni prostor dnevnim svjetlom što je više moguće. Tome najbolje pridonose svijetle površine, uključujući zidove, stropove, namještaj, kao i kristalno čisti prozori i elegantne rolete umjesto sivih zavjesa.

Tako ćete moći produžiti dnevno svjetlo i eliminirati potrebu za energetski intenzivnim izvorima svjetlosti prilagođavanjem njihove snage ili količine. A ovo je značajna ušteda energije.

Toplinska izolacija prostora

Jesen, zima, proljeće su najskuplja godišnja doba u smislu potrošnje energije. Centralizirano grijanje nije uvijek u stanju ispuniti naša očekivanja, stoga moramo koristiti grijaće uređaje i nevoljko plaćati njihovu "proždrljivost", u međuvremenu gledajući kako se kotač brojila žustro i veselo vrti.

O kakvoj toplini, a još o većoj uštedi morate sanjati ako možete provući prst kroz pukotine na prozorima? Ovo je, naravno, šala, a ja se nadam da nije sve tako zapušteno. Ali u svakom slučaju, ako se ozbiljno bavite problemom uštede električne energije, pitanje toplinske izolacije doma mora se riješiti.

Izolacija je velika stvar! Hermetički zatvoreni prozori s višeslojnim dvoslojnim staklima i visokokvalitetnom izolacijom koja štiti prostor od vanjske hladnoće učinit će prostorije u vašoj kući toplim, ugodnim i energetski učinkovitim. I što je najvažnije, više se nećete bojati plaćanja struje.