Svemogući vat: kako uštedjeti na struji u stanu

Brojila električne energije ugrađena su u svaki stan, a računi se izdaju u skladu s njihovim očitanjima. Stručnjaci su razgovarali o tome kako se evidentira potrošnja električne energije, o pravilima servisiranja brojila i o načinima uštede električne energije.

brojila električne energije radi uštede električne energije

Koji još načini postoje za uštedu električne energije kod kuće?

Nužno je zamijeniti staro ožičenje koje, usput rečeno, ne samo da jede previše električne energije, već je i nesigurno - može se zapaliti i dovesti do nepopravljive tragedije.

Bolje je hladnjak ne stavljati blizu baterije i pod izravnu sunčevu svjetlost: zbog sunčeve topline češće će se uključivati kako bi održavao potrebnu temperaturu. Vrijedno je redovito brisati prašinu s rasvjetnih tijela i redovito prati prozore: na taj će način biti više svjetla bez upotrebe dodatnih uređaja.

Preporučljivo je redovito čistiti usisavač: začepljenim sakupljačem prašine više se vremena troši na čišćenje istog područja površine, što znači više električne energije. Također je bolje kuhati u električnom kuhalu onoliko vode koliko je potrebno da manje radi, a posuđe upotrebljavajte točno veličine plamenika na električnim štednjacima: struja će se trošiti isključivo na grijanje posuđa, a ne na grijanje zrak.

Vrijedno je isključiti uređaje ako se trenutno ne koriste: u idealnom slučaju, bolje je odmah isključiti električni kuhalo za vodu ili toster nakon uporabe. Ako je moguće, vrijedi zamijeniti prekidače s prigušivačima koji vam omogućuju glatko podešavanje razine osvjetljenja. Nadzemnom svjetlu možete dodati i lokalnu rasvjetu. Da bi se osvijetlilo zasebno područje, bolje je koristiti podne svjetiljke, noćne svjetiljke, modularne svjetiljke.

Kako možete uštedjeti električnu energiju kućanskim aparatima?

Električnu energiju možete uštedjeti zamjenom kućanskih aparata modernim - energetskog razreda A, A +, A ++ i više. Ovo su najveći pokazatelji energetske učinkovitosti za kućanske aparate. Skuplje su, ali razlika u cijeni obično se nadoknađuje uštedom u troškovima električne energije za oko 2-3 godine korištenja.

Izračun pokazatelja energetske učinkovitosti za svaki uređaj je različit. Na primjer, za perilicu rublja to je omjer kW na sat prema maksimalnom opterećenju, a za televizore omjer kW na sat prema površini zaslona. Najviše troše energiju u opadajućem redoslijedu: perilica rublja, perilica posuđa, električni štednjak, mikrovalna pećnica, kuhalo za vodu, glačalo itd.

Kako tehnologijom možete uštedjeti električnu energiju?

Da biste uštedjeli na električnoj energiji, vrijedi zamijeniti stare žarulje sa žarnom niti modernim LED: ako uvedete modernu tehnologiju s regulacijom svjetlosnog toka svjetiljki i koristite senzore prirodnog svjetla, u prvom slučaju možete uštedjeti 58%, a u 71% drugi. Ako primijenite puni arsenal mjera uštede energije, uključujući senzore pokreta, možete postići uštedu energije od 82%.

Činjenica je da žarulja sa žarnom niti troši u prosjeku 60 W na sat, a LED - 8 W. Ali upotreba takvih svjetiljki i dalje je mnogo isplativija, zbog male potrošnje energije i dugog vijeka trajanja (vijek izgaranja žarulje sa žarnom niti je godinu i pol, LED žarulje je pet godina). Povrat se vraća nakon 1, 5-2 godine rada, ali sve ovisi o intenzitetu upotrebe žarulje.

Na koje načine možete uštedjeti električnu energiju kod kuće pomoću brojila?

Jedan od načina da se značajno smanje troškovi energije je ugradnja višetarifnih brojila električne energije. Svaki stan ima uređaje koji rade danonoćno, poput hladnjaka. Noću je tarifa za električnu energiju gotovo četiri puta niža nego danju. Najveće uštede mogu se postići uključivanjem moćnih električnih uređaja - poput perilice rublja i perilice posuđa - noću.

Međutim, da biste odabrali prikladnu tarifu, morate analizirati statistiku svog načina života i potrošnje po zonama u danu. Tako je, na primjer, računovodstvo s dvije stope prikladno za one koji su na poslu tijekom dana. A tarifa s tri stope povoljnija je za ona kućanstva u kojima ima članova obitelji koji ne rade ili rade kod kuće, jer je s njom dnevna tarifa nešto niža nego kod dvotarifnog računovodstva.

Trebam li servisirati brojila? Tko bi to trebao raditi?

Električno brojilo složen je tehnički uređaj, stoga zahtijeva kontrolu i odgovarajuće održavanje. Obveza opremanja stanova pojedinačnim uređajem za mjerenje električne energije radi osiguranja sigurnosti i pravodobne zamjene dodijeljena je vlasniku.

Svi uređaji za mjerenje električne energije imaju kalibracijski interval - razdoblje koje je odredio proizvođač (naznačeno u putovnici brojila), tijekom kojeg je zajamčen ispravan rad brojila električne energije. Za moderna brojila to je u prosjeku 16 godina.

Ako je ovaj interval istekao, brojilo se smatra neispravnim i njegova očitanja ne mogu se uzeti u obzir, a prilikom generiranja računa količina utrošene električne energije određuje se na temelju prosječne mjesečne potrošnje za prethodna razdoblja i standarda potrošnje.

Verifikaciju možete naručiti u specijaliziranoj mjeriteljskoj organizaciji. Nakon provjere potrebno je pružiti prateću dokumentaciju uredu za pružanje usluga klijentu.

Tko određuje tarife za električnu energiju i je li moguće to nekako kontrolirati za stanara?

Tarife za električnu energiju za potrošače utvrđuje Odjel za ekonomsku politiku i razvoj na temelju zahtjeva svih subjekata na tržištu električne energije: od proizvodnih elektrana do elektroenergetskog poduzeća.

Postoje tri skupine tarifa za stanovništvo: jedno-stope, dvo-stope i tro-stope. U prvom se slučaju sva električna energija tijekom dana smatra istom brzinom. U drugoj se naplata vrši u dvije zone dana - T1 (7. 00-23. 00) i T2 (23. 00-7. 00); u trećoj se dnevna i noćna zona dodaje zona vršnog opterećenja i podjela je već po tri stope - T1 (7. 00-10. 00; 17. 00-21. 00), T2 (23. 00-7. 00) i T3 (10. 00-17. 00; 21. 00) -23, 00).

Osim toga, tarife se razlikuju ovisno o tome kakvim je pećima kuća opremljena: plinskim ili električnim.

Kako se bilježi potrošnja električne energije?

Mjerenje električne energije u stambenim prostorijama vrši se pomoću pojedinačnih brojila električne energije. Jedna je podijeljena u dvije glavne vrste. Prva vrsta je mehanička (ili indukcijska), koja je instalirana u stanovima od sovjetskih vremena. Njihov se rad temelji na principu naplate - svaka revolucija diska registrira određenu količinu potrošene energije. Druga su modernija elektronička brojila koja se dijele na jednotarifna i višetarifna.

Za točne izračune potrošene električne energije potrebno je mjesečno prenositi njihova očitanja u tvrtku za prodaju energije.

U slučaju da očitanja nisu prenesena, izračuni se vrše na temelju prosječne mjesečne potrošnje električne energije za prethodna razdoblja. Ako je potrošač zaboravio prenijeti očitanja i ona je izračunata na temelju mjesečnog prosjeka, naknadni prijenos očitanja automatski će se preračunati na stvarnu potrošnju. Istodobno, neophodno je platiti račun koji se generira na temelju prosječnih mjesečnih očitavanja kako bi se izbjeglo obračunavanje kazni i drugih mjera u odnosu na neplatiše. Ta će se sredstva uzeti u obzir pri naknadnom preračunu. Svakih šest mjeseci vrši se krug od vrata do vrata i uzimaju se kontrolna očitanja brojila električne energije, nakon čega se vrši ponovni izračun za one koji ta očitanja ne prenose.

Među "pametnim" kućnim tehnologijama koje danas postoje, pojavili su se i sustavi za daljinsko bilježenje i prijenos očitavanja brojila - očitavanja apsolutno svih uređaja uzimaju se i prenose u izračune svakog mjeseca jednog dana. Sada se dio novih zgrada iznajmljuje već opremljen takvim sustavima.

Da biste organizirali takav sustav u kući, morate kontaktirati organizaciju upravljanja, jer kupnja jednog metra za zasebni stan nije dovoljna.