Kako uštedjeti energiju

Štednja energije potrebna je kako bi se smanjio štetni utjecaj na okoliš. Ugljen, plin i nafta neobnovljivi su izvori energije. Nuklearne elektrane iza sebe ostavljaju radioaktivni otpad - oni još nisu obrađeni na način da ga čine sigurnim.

Svatko se može dobro brinuti o električnoj energiji i tako pridonijeti zaštiti okoliša. Reći ću vam kako možete uštedjeti električnu energiju.

Zamijenite žarulje sa žarnom niti sa LED

štedi električnu energiju na rasvjeti

U odnosu na žarulje sa žarnom niti, LED svjetiljke troše 6-10 puta manje električne energije i traju oko 50 puta duže. U usporedbi s onima koji štede energiju, oni troše 1, 5-3 puta manje električne energije i radit će 10 puta duže.

Ako ima plina, odustanite od kuhala za vodu

Električni kotlovi troše puno električne energije - snaga najpopularnijih modela je preko 2 kW. Za usporedbu: moderna LED svjetiljka troši oko 10 vata na sat, odnosno 200 puta manje.

Ako stan ima plin, bolje je koristiti klasični čajnik - to će značajno uštedjeti i novac i električnu energiju.

Odaberite kućanske uređaje visoke klase energetske učinkovitosti

Svi kućanski električni uređaji imaju naznačenu klasu energetske učinkovitosti. Ovo je pokazatelj potrošnje energije uređaja po jedinici vremena - ciklusu ili satu. Uređaji s posebno malom potrošnjom energije mogu se označiti A ++ i A +++.

Jedan hladnjak ili perilica rublja visoke klase energetske učinkovitosti uštedjet će malo energije, ali globalno takvi uređaji smanjuju ukupnu potrošnju električne energije.

Koristite tehnologiju noću

Ljudi mogu koristiti višetarifni sustav za mjerenje električne energije, u kojem cijena od 1 kW varira ovisno o dobu dana. Noću je struja jeftinija, pa je isplativo dio posla prenijeti preko noći, na primjer, uključiti perilice rublja, perilice posuđa, bojlere.

Da biste koristili takav sustav, morate kod kuće instalirati dvotarifno ili višetarifno brojilo.

Upotrijebite energiju sunca

Najčišća energija dostupna prosječnom potrošaču je energija sunca.

Solarna baterija omogućit će pretvaranje sunčeve energije u istosmjernu električnu struju. Strukturno je to skup fotoelektričnih pretvarača smještenih na ravnoj ploči. Do sada se takve baterije ne koriste kao jedini izvor energije, ali njihova učinkovitost, a time i prikladnost uporabe neprestano raste.

U ljetnim kućicama često možete vidjeti vrtne svjetiljke koje rade na solarnim pločama. Baterija u takvoj svjetiljci akumulira energiju tijekom dana i troši je u mraku. Suvremeni modeli opremljeni su kontrolerom koji uključuje lampu kada nema dovoljno prirodnog svjetla, a također isključuje uređaj ako postane dovoljno svjetla.

Ugradite senzore pokreta

Senzori pokreta uključuju i isključuju svjetlo kad otkriju kretanje. Takvi uređaji mogu se instalirati na teritoriju mjesta, na ulazu, u dugom hodniku ili u bilo kojoj velikoj sobi. Zahvaljujući senzorima, svjetlo neće biti stalno uključeno.