Energetska učinkovitost - što je to: grijanje, rasvjeta, energetski učinkovita kuća / stan

štedna svjetiljka za poboljšanje energetske učinkovitosti kod kuće

Energetska učinkovitost specijalizirana je industrija posvećena osiguravanju racionalne ili učinkovite uporabe energije.

U okviru ove industrije proučavaju se metode kako se zgrade, industrijski objekti opskrbljuju potrebnom količinom energije, a istovremeno smanjuje ukupan volumen njezine uporabe.

Istodobno, ovaj smjer praktične aktivnosti nije identičan uštedi energije, jer ne proučava kako uštedjeti energiju, već istražuje načine njenog najracionalnijeg korištenja.

Budućnost nije nafta i plin, već baterije i ušteda energije. Važno je ne samo izvući resurse, već ih i učinkovito koristiti.

Kriteriji energetske učinkovitosti

Kriteriji energetske učinkovitosti razvijaju se odvojeno za stambene zgrade, industrijske i druge objekte. Dakle, za stambene zgrade primjeri takvih kriterija su:

 • maksimalna razina potrošnje energije u sustavu opskrbe toplinom za svaku sezonu grijanja;
 • zahtjevi za ugodan boravak u prostorijama stambene zgrade;
 • potreba za isključivanjem kondenzacije na unutarnjim površinama.

Energetska učinkovitost je briga o okolišu. U procesu pretvorbe energije u industriji, motorima, značajan dio nje gubi se u obliku topline. Količina izgubljene energije određuje se energetskim svojstvima motora. Korištenje energetski učinkovitih električnih motora može značajno smanjiti potrošnju energije i smanjiti koncentraciju ugljičnog dioksida u okolišu.

Za kontrolu usklađenosti s energetskom učinkovitošću u okviru energetskog pregleda koristi se oprema poput bežičnih senzorskih mreža i termovizijskih slika.

Na razini kućanstva koriste se štedne svjetiljke, višetarifna brojila, integrirani sustavi pametnih kuća i još mnogo toga.

Za poslovanje: poboljšanje energetske učinkovitosti srednjoročno je vrlo isplativa strategija, a za mnoge poslovne djelatnosti vrlo brzi rezultati.

Energetski učinkoviti uređaji za grijanje: infracrveni grijači, autonomni električni konvektori, štedljivi radijatori

Ako je potrebno osigurati malu snagu toplinske energije ili organizirati lokalni sustav grijanja, najčešće se koriste uređaji s električnim grijačima. Najučinkovitiji moderni uređaji u ovoj kategoriji su:

 • Infracrveni grijači- moderni uređaji za izravno električno grijanje, čije se djelovanje ne sastoji u uobičajenom zagrijavanju zraka unutar prostorije, već u zagrijavanju struktura same prostorije, odnosno nema rashladne tekućine. Električna energija koju grijač prima iz mreže pretvara se izravno u toplinu. Ti uređaji istodobno pružaju jednu od najučinkovitijih razina prijenosa topline, njihova učinkovitost doseže 90 posto.
 • Samostalni električni konvektori- koristi se za lokalno grijanje, često se instalira u malim sobama, u kupaonicama. U usporedbi s konvencionalnim sustavima grijanja, ovi uređaji omogućuju uštedu energije od 25-30 posto, dok im treba samo 5 minuta da postignu puni radni kapacitet. Uštede energije postižu se smanjenom potrošnjom, kao i minimiziranjem gubitaka topline kroz zatvorene konstrukcije konvektora. Ovi su uređaji prikladni za upotrebu u običnim stambenim prostorijama ili u uredima, mogu raditi danonoćno.
 • Uštedni radijatori- ovi uređaji pružaju izvrsnu toplinsku vodljivost, jer korišteni materijali (bakar, aluminij) imaju visok koeficijent prijenosa topline. Ova oprema radi prema tradicionalnom principu, odnosno zagrijava zrak u sobi do temperature potrebne za normalan život. Istodobno, uz visoku energetsku učinkovitost, uređaji imaju i povećani stupanj sigurnosti, površina im se ne zagrijava puno, što im omogućuje upotrebu čak i u odgojno-obrazovnim i predškolskim obrazovnim ustanovama, bolnicama.

Dakle, u svakom od navedenih uređaja proizvođači pružaju visoku razinu energetske učinkovitosti umanjujući gubitke energije, stvarajući visoku razinu toplinske vodljivosti i izlazne toplinske energije. Učinkovitost ovih vrsta uređaja može se provjeriti pomoću energetskog pregleda, u većini slučajeva oni pokazuju izvrsne rezultate.

Obratite pažnju i na uređaje za grijanje na otpadno ulje. Gorivo za njih je proizvod koji se odlaže, a ima nisku cijenu.

Najveću učinkovitost možete postići automatskim podešavanjem rada uređaja - lokalnim sustavima upravljanja ili unutar pametne kuće.

Kako organizirati energetski učinkovitu rasvjetu

Organizacija energetski učinkovite rasvjete prilično je važno pitanje koje treba riješiti na sveobuhvatan način, u potpunosti modernizirajući sustav rasvjete, koji uključuje:

 1. izvor svjetlosti - potrebno je smanjiti snagu navedenog izvora na takav način da ne utječe negativno na njegovu svjetlosnu snagu;
 2. prigušnica - energetski učinkoviti rasvjetni sustavi koriste uređaje koji troše malu količinu energije;
 3. elementi automatizacije sustava osvjetljenja.

Kako sami organizirati energetski učinkovitu rasvjetu?

Za početak vrijedi provesti neovisni energetski pregled, identificirajući najskuplje potrošače.

Gornji dijagram energetski učinkovitog rasvjetnog sustava predviđa upotrebu određenih svjetiljki, prigušnica, senzora. Takvi uređaji u stambenim, uredskim ili industrijskim prostorijama mogu biti:

 • fluorescentne svjetiljke, halogene svjetiljke, natrijeve svjetiljke;
 • prigušnice moraju biti elektroničke, elektromagnetske ili elektromagnetske sa silikonsko-željeznim jezgrama;
 • Elementi automatizacije sustava osvjetljenja - razni senzori (na primjer, senzor pokreta), koji omogućuju optimizaciju potrošnje energije, pametna kuća.

Uz naznačene elemente energetski učinkovitog rasvjetnog sustava, preporučuje se uporaba neizravnih svjetiljki. Suvremena istraživanja pokazuju da ti proizvodi mogu smanjiti troškove osvjetljenja bilo kojeg stambenog ili industrijskog prostora za 25-30 posto.

neizravno svjetlo za povećanu energetsku učinkovitost

Što je potrebno učiniti za organiziranje energetski učinkovite rasvjete?

Uz kupnju gore navedenih elemenata energetski učinkovitog rasvjetnog sustava, trebat će vam:

 1. optimalno rasporedite izvore svjetlosti na površinu prostorije kako biste u potpunosti iskoristili svaki od njih - specifični raspored ovisi o površini i ostalim značajkama prostorije;
 2. pravodobno izvršiti potrebno održavanje sustava rasvjete (očistiti i zamijeniti svjetiljke);
 3. racionalno trošiti električnu energiju ili u potpunosti automatizirati sustav osvjetljenja na gore opisani način.

Energetska učinkovitost stana: kako provjeriti i poboljšati. Kako stan učiniti toplijim

Najidealniji način za prepoznavanje područja kroz koja toplina napušta sobu je termovizijom. Ovaj uređaj odmah će pokazati koja su mjesta u stanu problematična u smislu energetske učinkovitosti. Pa, gdje u stambenoj visokoj zgradi toplina može pobjeći?

 • Prozor: ovo je najzaštićenije područje bilo kojeg stana. Pogotovo ako se ne koriste plastični, već se koriste drveni prozori. Napokon, drvo se s vremenom deformira, suši, u njemu se pojavljuju pukotine. Iz stana kroz drvene prozore može do 25% topline. A ako su prozori veliki, onda i do 40%. Kad smo već kod dimenzija: panoramski prozori od poda do stropa lijepi su, ali sa stajališta uštede energije nisu vrlo ekonomični. Obratite pažnju na pjenu koja se koristi prilikom postavljanja prozora, ona mora biti prilagođena vanjskom okruženju, također izvana sve pukotine u koje se ulijevala pjena moraju biti zaštićene posebnim prekrivačima.
 • Prozorske klupice: ako je višekatnu zgradu sagradio nesavjesni programer, tada ispod prozorskih dasaka mogu biti prave pukotine. A ako ovdje stavite goruću svijeću, iz propuha možete primijetiti titranje plamena. Nažalost, u takvim slučajevima, posebno u zidanim kućama, problemi mogu biti s cijelim otvorom prozora u cjelini, pa je potrebno otkinuti prozorsku dasku, kosine i sve savjesno prepraviti.
 • Zidovi: ako zidovi nisu izolirani, kroz njih također izlazi toplina. Pa čak i ako se izolacija koristi s vanjske strane zidova, hladni zrak također može prodrijeti u prostore na zglobovima. Toplina može procuriti od 25 do 60% kroz neizolirane zidove (sve ovisi o tome je li riječ o kući od opeke ili armiranobetonske kuće). Unutarnja izolacija također će pomoći smanjiti gubitak topline.
 • Međukatne grede: kako ne zacementirati spojeve podnih ploča, ionako se s vremenom na tim mjestima pojave pukotine. A kad se višespratnica smanji, što traje nekoliko godina, mjestimično počne padati žbuka. Kad se pojavi neka pukotina, toplina izlazi kroz procjep.
 • Vrata: otvaraju se gotovo svakodnevno i u ovo doba vrućina jednostavno izlazi na ulicu. Da bi se smanjio izlaz topline kroz ovo područje, potrebno je ugraditi dvokrilna vrata ili predvorje.
 • Mjesta prolaska cijevi: ovo se odnosi na bilo koju inženjersku komunikaciju u obliku kanalizacije, vodoopskrbe, rasplinjavanja, ventilacije. Sve ove cijevi prolaze kroz zidove bilo kojeg stana. Postoje posebni čepovi koji su pričvršćeni na ulaznim i izlaznim točkama cijevi. Također je vrijedno obratiti pažnju na klima uređaje, provjerite postoji li curenje iz rupa napravljenih za njihovu komunikaciju.
 • Stropne ugradne svjetiljke: kroz njih toplina također prodire iz prostorije, jer je na tim mjestima strop tanji.
 • Sobni uglovi: Čak se više topline oslobađa kroz uglove nego kroz same zidove. Stoga, što više uglova ima u stanu, toplina će intenzivnije odlaziti.
 • Gljivice na vanjskom zidu ili na mjestu gdje se odlijepila žbuka: gljiva se pojavljuje samo na onim mjestima gdje dolazi do ispuštanja topline iz stana. Ako je zid hladan i vrućina ne prodire kroz njega, tada se tamo neće pojaviti gljivice. Također, ljuštenje žbuke sugerira da na zidu postoje pukotine (mogu biti čak i mikroskopske, ali kroz njih i dalje izlazi toplina).
 • Kat: kroz njega toplina može pobjeći i do 15%. To znači da i pod mora biti izoliran. To se posebno odnosi na stanove iznad lukova, gdje toplina ide izravno na ulicu kroz pod.
 • Električne utičnice: često zimi u novim zgradama iz njih doslovno puše snažan mlaz hladnog zraka.
 • Lođe i balkoni: pravi su problem u svakom gradskom stanu, pa moraju biti izolirani.
 • Baterije za grijanje: obično se ugrađuju ispod prozora. Ako su prozori obješeni dugim zavjesama od guste tkanine, tada će zimi dio topline iz baterija izlaziti na ulicu. Ne može sva toplina iz radijatora ući u sobu zbog namještaja koji stoji neposredno ispred njih. Prašina nakupljena na radijatoru, boja, smeće također smanjuje prijenos topline. Moderne bimetalne baterije imaju izvrsnu toplinsku vodljivost. U novim kućama, radi ekonomičnosti, obično se ugrađuju primitivni radijatori. Zamijenite ih i možda ćete se iznenaditi koliko stan može biti topao. Obratite pažnju na jednoliko zagrijavanje radijatora - nakupljeni zrak uklanja se posebnim ključem.

Bilješka: sva navedena mjesta treba povremeno provjeravati, jer se materijali vremenom skupljaju, mijenjaju svojstva, toplinsku vodljivost, a tamo gdje je donedavno bilo sve u redu, sutra se može pojaviti hladni most.