Kako uštedjeti energiju 2023. – FAQ

Pozdrav prijatelji! Ovaj put ćemo govoriti o tome zašto je važno štedjeti energiju. Pitanje kako uštedjeti energiju danas postavlja gotovo svaki razuman čovjek. A cijene struje svake godine rastu. To zauzvrat utječe na naše proračune.

Naravno, trošak ovisi o vašem subjektu i tamošnjim tarifama. No, u svakom slučaju svi bi htjeli smanjiti otpad. Pogledajmo kako ušteda energije izgleda ovih dana.

Zašto je važno štedjeti energiju?

Ako znate štedjeti struju i svjetlo, možete značajno smanjiti iznos mjesečnih plaćanja. Osim toga, nemojmo zaboraviti na ekološka pitanja. Uostalom, što manje energije trošimo, to bolje za Zemlju. Ako štedite struju, ne samo da štedite svoj džep, već i svijet oko sebe činite boljim mjestom.

Štednjom energije možete smanjiti financijske troškove

Kako uštedjeti struju - Teorija

Štednja se može podijeliti u 2 vrste:

 • Kratkoročno.Uvijek možete samo zatvoriti vrata hladnjaka;
 • Dugoročno.Možete napraviti korak i kupiti štedni hladnjak A klase i uštedjeti na računima.

Naravno, izbor metode je u vašim rukama. Obje metode pomažu smanjiti troškove na svaki mogući način.

Smanjenje novčanih troškova uštedom energije

Kako uštedjeti svjetlo - Savjeti

Apsolutno svi koriste rasvjetu. Zato je ovo jedan od najvažnijih aspekata u ovom članku. Postoji nekoliko opcija za uštedu svjetla:

 1. Prelazak na LED rasvjetu. Izbor je koristiti fluorescentne svjetiljke. Imajte na umu da u privatnoj kući ili stanu ova opcija nije najbolja, jer često postoji kašnjenje pri uključivanju, a tijekom upotrebe mogu se primijetiti elektromagnetske smetnje. Osim toga, razbijanje tikvice može biti opasno za zdravlje. Ova metoda je prikladna za industrijske prostore.
 2. Prijelaz na korištenje automatizacije. Odnosno ugradnja senzora pokreta koji reguliraju rad svjetla u prisutnosti osobe koja se kreće. Neće se uključiti tijekom dana. Također postoje senzori koji ograničavaju osvjetljenje prostorije u skladu s vremenom koje sami postavite. Ova kategorija također može uključivati prolazne prekidače i prekidače na daljinskom upravljaču. Ovdje se više nećete moći pozivati na svoju lijenost da ustanete i odete ugasiti svjetlo u drugoj sobi, kao što se često događa.
 3. Koristite motivacijske plakate da vas podsjete da ugasite svjetla. Na primjer, "Kada odlazite, ugasite svjetla! "ili „Ne znate kako uštedjeti svjetlo? Samo ga ugasi! "Koliko god smiješno zvučalo, stvarno djeluje.
 4. Prijelaz na korištenje prirodne rasvjete. Postavite velike prozore, staklene krovove ili rasvjetne cijevi ako je moguće. Razmislite o tome zaklanja li vam drveće koje raste uz prozor polovicu dnevnog svjetla i uredite svoj dnevni boravak tako da vam bude prikladno i ekonomično.
 5. Prijeđite na korištenje žarulja smanjene snage. Ali s medicinskog gledišta, stalno prigušeno svjetlo može loše utjecati na vid i opće stanje.
 6. Prijeđite na korištenje spot rasvjete. Kako biste izbjegli rasipanje energije u velikoj prostoriji. Na primjer, kada čitate, instalirajte lokalnu rasvjetu u ključnim područjima. Točnije, u blizini je fotelje, kauča, kreveta itd.
Prelazak na LED svjetiljke radi uštede energije

Načini uštede energije kod kuće - Grijanje

Dakle, pogledajmo još neke načine za uštedu energije kod kuće. Ako pogledate električne grijalice, evo nekoliko savjeta:

 • Pokušajte ograničiti područje grijanja. Ako je soba velika, odaberite drugu metodu grijanja.
 • Nemojte postavljati grijač blizu zida i održavajte ga čistim. Važno je spriječiti ulazak prašine i drugih nečistoća u električni grijač. Kršenje ovih pravila povlači za sobom poteškoće u prijenosu topline, iako se na prvi pogled mogu činiti potpuno beznačajnima.
 • Provjerite je li postavljena temperatura na grijaču ažurirana. Često postoje situacije kada nema potrebe za jakim grijanjem, a grijač radi punom snagom. Također, pola sata prije nego što napustite grijanu prostoriju, ugasite je. Soba se neće imati vremena ohladiti u tako kratkom vremenskom razdoblju.
Održavanje grijača čistim uštedjet će električnu energiju

Kako uštedjeti energiju – Hladnjak

Kako uštedjeti struju iz hladnjaka? Evo nekoliko pravila kako biste ga mogli mudro koristiti:

 1. Pazite koliko čvrsto zatvarate vrata hladnjaka i koliko ga često koristite. Disciplina ne samo da će uštedjeti energiju, već će i disciplinirati vaše tijelo da jede u određeno vrijeme.
 2. Kako inače možete uštedjeti energiju iz svog hladnjaka? Obavezno barem jednom godišnje obratite pozornost na čišćenje izmjenjivača topline. Zahvaljujući ovom postupku povećava se učinkovitost, a time i učinkovitost opreme.
 3. S vremena na vrijeme provjerite brtve na vratima. Ako na bilo kojem mjestu pronađete labavo, prilagodite ga ili zamijenite.
 4. Provjerite gasi li se svjetlo hladnjaka kada ga zatvorite. Krajnji prekidač se pokvari, što gubi mnogo energije i vaših financija.
 5. Postavite trenutnu temperaturu. Računa se da jedan podignuti stupanj može uštedjeti do 0, 7$.
 6. Pokušajte postaviti hladnjak tako da prima što manje sunčeve svjetlosti i topline od drugih uređaja.
 7. Provjerite radi li cirkulacija zraka ispravno. Potrebno je spriječiti utjecaj topline sa stražnje stijenke na opremu.
 8. Kada odlazite na dulje vrijeme, preporučljivo je isključiti i odlediti hladnjak.
Postavite hladnjak dalje od sunčeve svjetlosti radi uštede energije

Kako uštedjeti energiju u stanu ili kući – TV

Još jedna vrsta tehnologije koju koriste mnogi građani. Mnogi se pitaju kako uštedjeti energiju u stanu ili kući pomoću televizora. Evo odgovora:

 1. Preporučljivo je u početku kupiti moderan TV, a ne cijev. Odmah će potrošnja energije biti manja, a njegov rad učinkovitiji.
 2. Koristite mjerač vremena za isključivanje. Na taj način ćete uštedjeti i energiju i svoje vrijeme.
 3. Danas se mnogi programi emitiraju na internetu. Stoga možete uopće izbjeći korištenje TV-a i prijeći na računalo, laptop ili tablet.
Lakše je uštedjeti energiju ako televizor zamijenite prijenosnim računalom

Ušteda energije kod kuće – Perilica rublja

Sada shvatimo kako uštedjeti struju na perilici rublja. Evo nekoliko savjeta:

 1. Postavite optimalno vrijeme pranja i smanjite broj okretaja tijekom ciklusa centrifuge za određenu vrstu rublja (barem dvije centrifuge).
 2. Obratite pozornost na temperaturu na kojoj se rublje namače u perilici. Činjenica je da je grijač taj koji troši najviše energije. Stoga pokušajte prati stvari na nekoliko desetaka stupnjeva niže. Postoji velika vjerojatnost da nećete ni primijetiti promjenu u rezultatu, ali primijetite niže brojke na svojim računima.
 3. Ne koristite grijanje grijaćim tijelom, već spojite toplu vodu kod kuće. Da, prilikom pranja morat ćete prvo otvoriti slavinu za toplu vodu, a zatim slavinu za hladnu vodu. Međutim, uštedjet ćete mnogo više od nekoliko sekundi izgubljenog vremena. U tom slučaju svakako ugradite povratni ventil kako biste izbjegli probleme.
Mudro korištenje perilice rublja uštedjet će energiju

Kako uštedjeti struju – Računalo

Treba napomenuti da je danas isplativije kupiti prijenosno nego stolno računalo. Ušteda energije značajno će se povećati. Također je vrijedno napomenuti da je najveća potrošnja energije uočena pri gledanju filmova u HD kvaliteti i pri igranju igrica u bilo kojem online programu.

Laptop je energetski učinkovitiji od stolnog računala

Kako uštedjeti struju za mikrovalnu pećnicu

Ako u sobi nema plinomjera, bolje ga je koristiti prilikom kuhanja. Nemojte zaboraviti odmrznuti hranu prije korištenja pećnice, odnosno bez korištenja načina odmrzavanja. Troši puno električne energije.

Još jedna opcija kako uštedjeti energiju u privatnoj kući. Pokušajte uživati u kuhanju na vatri. Ako imate privatnu kuću s dvorištem ili imate zasebno mjesto za to, nećete samo moći iskusiti proces i isprobati novi okus. Osim toga, uštedjet ćete 100% energije.

Štediti energiju znači ne koristiti mikrovalnu pećnicu

Kako uštedjeti struju za kuhalo za vodu

Ako koristite električno kuhalo, preporučamo da ga zamijenite plinskim ili smanjite količinu vode u njemu. Zašto gubiti dodatno vrijeme i trošiti struju?

Zamjena električnog kuhala za vodu plinskim značajno će smanjiti troškove energije

Kako uštedjeti energiju u privatnoj kući

Privatni dom je vaš prostor. Stoga, organizirajte ga u svoju korist.

 • Ako je moguće i relevantno, postavite solarne ploče.

  Ovo je neovisni izvor električne energije proizveden u fotonaponskim panelima. Sunčeva energija postaje električna uz pomoć fotonaponskih pretvarača. Ulaganje će biti globalno u instaliranje takvih tehnologija. Ali troškovi će se postupno dobro isplatiti, jer će sva potrošena električna energija biti besplatna. Još jedna prednost solarnih panela je činjenica da su ekološki prihvatljivi.

 • Možete se okrenuti korištenju termostata.

  Osim toga, koristite li bojler za grijanje vode ili grijanje prostorija, vaš najbolji prijatelj je termostat. Prednost je što možete postaviti automatski odabir temperature, odnosno na određenoj temperaturi uređaji će se isključiti. Takve tehnologije nisu samo kompaktne i izgledaju sjajno u svakom interijeru, već također štede veliki dio proračuna.

Privatna kuća u kojoj možete pribjeći metodama uštede energije

Kako uštedjeti energiju u stanu ili kući - Zaključci

Dakle, danas smo shvatili kako uštedjeti struju i svjetlo kod kuće. Sada ćemo vam dati općenite preporuke o štednji:

 1. Informirajte se o cijenama plaćanja u svojoj regiji, koje se najčešće dijele na dnevne i noćne. Koristite, primjerice, perilicu rublja i druge uređaje koji tijekom dana troše veliku količinu električne energije i uštedite na tom znanju.
 2. Koristite štedne žarulje.
 3. Sami izolirajte prostorije za hladne sezone. Na taj način možete izbjeći korištenje grijača velike snage ili split grijača.
 4. Steknite naviku da ne ostavljate upaljena svjetla u sobama kada nema nikoga.
 5. Prilikom kupnje opreme obratite pozornost na klasu uređaja. Bolje je odmah potrošiti novac i isplatiti ga za nekoliko mjeseci bez preplaćivanja struje.
 6. Predajte pokazatelje na vrijeme i plaćajte plaćanja kako biste se zaštitili od dodatnog plaćanja kazni za propuštene rokove.
 7. Kad god je to moguće, ugradite pametne tehnologije i koristite izvore energije koji se sami obnavljaju (primjerice: daljinsko elektroničko upravljanje grijanjem, klimatizacijom ili rasvjetom).

Primijenite ove savjete i brzo ćete se naviknuti trošiti manje struje nego sada.

I zapamtite, ako štedite, zarađujete!