Ušteda energije - što je to i zašto je potrebno

Racionalno korištenje električne energije nije samo briga za proračun. Ovo je svjestan doprinos očuvanju okoliša, koji ne zahtijeva napuštanje uobičajene razine udobnosti.

<1_img_centar_750>

Zašto morate štedjeti energiju

Najočitija korist uštede energije je smanjenje osobnih ili obiteljskih troškova, kao i produljenje vijeka trajanja rasvjetnih tijela. Tako se gašenjem svjetla u prostorijama u kojima nema nikoga, pranjem lampi, ugradnjom štednih lampi i drugim mjerama može uštedjeti više od polovice mjesečnog računa za struju. A jednostavno isključivanje nekorištenih uređaja iz mreže - TV-a, računala, tableta, telefona itd. - smanjuje potrošnju energije u prosjeku za 300 kWh godišnje. To je mjesečna potrošnja struje tročlane obitelji!

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace poziva na štednju energije kako bi se planet spasio od klimatskih promjena. Tako je prema Svjetskom institutu za resurse (WRI) 2021. godine energija činila 76% globalnih emisija stakleničkih plinova koji ubrzavaju globalno zatopljenje.

Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) smatra da će porast prosječne temperature na planetu za više od 1, 5°C dovesti do porasta razine Svjetskog oceana, povećati učestalost suša i poplava te ugroziti postojanje mnogih vrsta biljaka i životinja. Globalne promjene već su počele, a dokaz tome je i topljenje arktičkog leda.

Čovječanstvo još uvijek ima priliku spriječiti ekološku katastrofu, uključujući mjere za očuvanje energije. No ako prosječna temperatura atmosfere poraste za dva stupnja, situacija će izmaći kontroli, a posljedice će biti nepovratne.

Energetska učinkovitost i ušteda energije

2009. godine donesen je Zakon o uštedi energije i poboljšanju energetske učinkovitosti. Njegova glavna načela:

 1. Racionalno korištenje energetskih resursa.
 2. Potpora i poticanje projekata uštede energije.
 3. Obračun potrošnje električne energije pomoću mjerača.
 4. Povećanje učinkovitosti uštede energije, uključujući korištenje proizvoda koji troše najmanje energije, kao što su fluorescentne svjetiljke, kućanski aparati klase A.
 5. Organizacija tematskih događanja. Primjerice, javne ustanove raspravljaju o kupnji opreme visokog razreda energetske učinkovitosti, regulaciji rada klima uređaja, ugradnji senzora kretanja.

Program/plan štednje energije za smanjenje potrošnje energije može se izraditi za svaku organizaciju, pa čak i za stan.

<2_img_centar_750>

Automatizacija rasvjete za uštedu novca

Važan dio tehnologija za uštedu energije su "inteligentni uređaji" za automatizaciju rada rasvjetnih uređaja. To uključuje:

 • Dimeri. Omogućuju vam daljinsko upravljanje svjetlinom svjetla pomoću daljinskog upravljača, glasovnih naredbi, pljeskanja.
 • Senzori pokreta. Reagiraju na pokrete i gase svjetlo kada nema nikoga u sobi. Ugrađuju se na stubišta, dizala, u trijemove i spremišta.
 • Senzori prisutnosti. Osjetljiviji uređaji koji hvataju i najmanje pokrete poput treptanja očiju. Senzori prisutnosti neće dopustiti da se svjetlo ugasi ako netko od članova obitelji sjedne u svoju omiljenu stolicu i čita knjigu.
 • Svjetlosni senzori. Podesite svjetlinu umjetnog svjetla ovisno o razini prirodnog svjetla. Ovi uređaji obično rade zajedno sa senzorima pokreta ili prisutnosti.
 • Tajmeri. Uvjerite se da se svjetlo uključuje i gasi u programirano vrijeme.
<3_img_centar_750>

Korištenje štednih žarulja

Ranije su se za rasvjetu koristile žarulje sa žarnom niti. Unutar njih u vakuumu je vatrostalna volframova nit. Kada kroz njega prođe električna struja, ono se zagrijava i počinje svijetliti. Temperatura volframove niti doseže 2600-3000°C. Zato je žarulja sa žarnom niti toliko vruća kada je ugašena - pustite je da se ohladi prije nego što je uzmete.

Progresivna alternativa su štedne (fluorescentne) svjetiljke. Pune se mješavinom argona ili neona sa živinim parama. Kada elektroni dođu u kontakt s atomima žive, proizvodi se ultraljubičasto zračenje. Pretvara se u vidljivu svjetlost prolazeći kroz staklo presvučeno posebnom tvari - fosforom (potječe od latinske riječi "lumen" - "svjetlost" i grčke "foros" - "noseći").

Prednosti fluorescentnih svjetiljki:

 1. Trajnost - od 6 do 15 tisuća sati neprekidnog gorenja. To je oko 20 puta dulje od žarulja sa žarnom niti.
 2. Maksimalna energija se pretvara u svjetlost - zbog nepostojanja troškova za zagrijavanje žarne niti, kao u žaruljama sa žarnom niti.
 3. Izbor temperature boje. Dakle, toplo svjetlo je prikladnije za spavaću sobu, čineći sobu udobnijom, a hladno svjetlo za ured, pomaže u koncentraciji.
 4. Odaje minimalnu toplinu. Zbog toga su fluorescentne svjetiljke kompatibilne sa svjetiljkama s plastičnim elementima.
 5. Ujednačen protok svjetlosti. Kod žarulja sa žarnom niti svjetlost putuje samo duž volframove niti, dok kod fluorescentnih žarulja putuje kroz cijeli volumen. To smanjuje naprezanje očiju, pod uvjetom da lampa ima minimalnu frekvenciju titranja. Ako će se računalo, pametni telefon ili drugi uređaji koristiti u zatvorenom prostoru, preporuča se odabrati svjetiljke s koeficijentom valovitosti ne većim od 5%.

Često uključivanje i isključivanje svjetla može smanjiti vijek trajanja fluorescentnih svjetiljki, stoga ih je bolje ne koristiti sa senzorima pokreta i drugim kontrolama. Također, ne smijemo zaboraviti da se živa i fosfor nalaze unutar boce. Kako ove tvari ne bi dospjele u prirodni okoliš, štedne žarulje se ne mogu bacati s ostalim otpadom, već se prihvaćaju na posebnim mjestima.